Tuin beschermen tegen slakken

Mike avatar

Mike op 28-10-2015

Ieder jaar worstelen veel mensen tegen ongedierte in hun tuin. Slakken zijn daar een voorbeeld van en kunnen tot veel overlast zorgen wanneer u niet vroegtijdig ingrijpt. In dit artikel vertellen we hoe u uw tuin het beste ecologisch kunt beschermen tegen ongedierte als slakken. Lees snel verder!

slakken in tuin

Tuin ecologisch beschermen tegen slakken

Slakken behoren tot één van de grootste vijanden van uw tuin en met de vele soorten (naaktslak of met een huisje) kunnen ze u als tuinliefhebber het leven goed zuur maken. Daarom niet geheel onverstandig om vroegtijdig in te grijpen.

Vanwege ons vochtige klimaat gedijen slakken erg goed. Hun slijmlaag maakt het mogelijk om op hun buik voort te bewegen, iets wat in een drogere omgeving een stuk moeilijker is. In een warmer klimaat zouden slakken dan ook lang niet zo'n groot probleem kunnen vormen voor uw tuin; door de droogte droogt het slijmvlies op en zijn de slakken in principe ten dode opgeschreven.

Vroegtijdig de strijd beginnen

Om de strijd te winnen van de slak is het belangrijk om al in een vroeg stadium maatregelen te nemen om deze ongenode gasten zo goed mogelijk uit uw tuin te weren. Begin april leggen slakken namelijk al hun eerste eitjes en dit gaat met honderden eitjes tegelijk. Na drie weken zijn ze rijp en komen ze uit. Het is het begin van een alles vernietigend tijdperk.

Wie slakken uit zijn tuin wilt weren zal dus al vroeg moeten beginnen met preventieve behandeling. Het verraderlijke aan slakken is dat er bij zonnig weer niets aan de hand lijkt, maar na een fikse regenbui of 's avonds komen ze massaal tevoorschijn.

Plekken waar ze zich al die tijd verscholen hebben zijn vaak vochtige donkere plekken: onder planten, onder tuinafval, onder aardkluiten, tussen onkruid en tegels en onder potten en stenen.

Natuurlijke vijand van de slak

Slakken hebben, gelukkig voor u, een boel natuurlijke vijanden. U helpt deze natuurlijke vijanden door in uw tuin voldoende ruimte te realiseren om te gedijen. De grootste groep natuurlijke vijanden van slakken vormen de vogels, maar ook hagedissen, kippen, eenden, egels, spitsmuizen, padden, kikkers en verschillende insecten helpen u een handje om de slakkenplaag te bestrijden.

Voorkomen van slakken

Om uw tuin slakkenvrij te houden helpt het om tuinafval steeds tijdig op te ruimen. Ook helpt het om het favoriete parcours van de slakken in uw tuin wat moeilijker te maken voor de slakken. Denk hierbij aan scherp grind, fijngestampte eierschalen, zaagsel, kalk of rijnzand. Slakken houden voornamelijk van vochtige omgevingen, maar niet van water. Een waterbarrière aanleggen is dan ook een prima oplossing om slakken te weren uit uw tuin.

Beplanting tegen slakken gebruiken

Er zijn verschillende planten waar slakken niet van houden of zelfs giftig voor ze zijn. Plant deze planten op strategische plaatsen in de tuin. Knoflook is uitermate doeltreffend (giftig voor slakken), maar ook tijm, salie, tomaat en Oost Indische kers helpen om de slakken tegen te houden.

De slakken vangen

Ook het vangen van de slakken is een ecologisch verantwoorde manier om slakken te bestrijden. U doet dit het beste door slakkenvallen te gebruiken. Bakjes met gistrijk bier zijn zeer effectief. Kool of rabarberbladeren zorgen er voor dat de slakken zich hier massaal rondom verzamelen en u ze dus gemakkelijk kunt vangen.

Koffie tegen slakken

U kunt koffie inzetten om de slakken te weren uit uw tuin. De caffeine die in koffie zit is werkt op slakken als een zenuwgif. Door koffiepads of gruis tussen uw planten te strooien verlost u zichzelf binnen een mum van tijd van de verschrikkelijke plaag die slakken voor uw tuin kunnen zijn.

Niet ecologisch beschermen

Als al het bovenstaande niet (doeltreffend) werkt zijn er allerhande chemische bestrijdingsmiddelen op de markt om een einde te maken aan iedere ongedierte plaag. Effectief, maar niet altijd even goed voor mens, dier en milieu.


Gratis 6 prijsoffertes

40% besparen!

Laat een reactie achter, vinden we leuk!