Muizen in de tuin, wat te doen?

Mike avatar

Mike op 25-01-2016

's Winters zorgen we er massaal voor dat vogels iets te knabbelen hebben en hangen we vetbollen op of strooien we voedselresten in de tuin. Een nobel streven, maar men staat er vaak niet bij stil dat hierdoor overlast van muizen het gevolg kan zijn. Ontdek in dit artikel hoe je overlast door muizen vanwege voedsel in de tuin kunt oplossen en preventief tegen kunt gaan.

Muizen in tuin

Muizen door voedsel in de tuin

Het hoeft niet per definitie zo te zijn dat je zelf verantwoordelijk bent voor voedsel in de tuin. Mensen die in een bosrijke omgeving wonen hebben over het algemeen te kampen met voedsel wat rechtstreeks uit de natuur komt zonder dat zij hier zelf iets aan kunnen doen. Denk hierbij aan beukennootjes, walnoten en overige lekkernijen waar muizen graag op afkomen.

Anderzijds zijn er voldoende mensen die (vooral 's winters) voedselresten strooien in de tuin welke eigenlijk bedoeld zijn voor vogels, maar waar muizen ook op af komen. Muizen leven immers overal, dus ook in je tuin. Door voedsel achter te laten nodig je muizen feitelijk uit om huis te houden in je tuin en dat is iets waar men veelal geen rekening mee houdt wanneer men lukraak voedsel en voer strooit in de tuin.

Een andere mogelijkheid waardoor je te maken kunt krijgen met muizen in de tuin vanwege voedsel is wanneer je dieren houdt in de tuin. Vogels, kippen en visvijvers kunnen ook voor muizen zeer interessant zijn. Voedsel blijft soms staan en de kippen lopen bij veel mensen ook nog wel eens los in de tuin. Rondslingerende voedselresten worden door muizen vrij snel gevonden want muizen zijn gek op vogelzaden en kippenvoer.

Preventie tips

Je kunt het een en ander ondernemen om muizen in de tuin door toedoen van voedsel te voorkomen:

 • Hang voer bedoeld voor vogels op zodat muizen er niet bij kunnen.
 • Strooi geen los voedsel op de grond!
 • Als je vetbollen ophangt, zorg dan voor een plekje op afstand van muren en bomen.
 • Maak een speciale voertafel waar muizen niet op kunnen komen.
 •  

  Hulp van een specialist

  Loopt de muizenplaag echt de spuigaten uit dan kun je eigenlijk niet zonder een vakman. Een specialist in ongediertebestrijding verhelpt het probleem zodat je geen last meer zult hebben van muizen in de tuin.

  Als je een specialist in moet schakelen is het verstandig om meerdere ongediertebestrijdingsspecialisten met elkaar te vergelijken voordat je een definitieve vakman inschakelt. Onderling hanteren zij namelijk behoorlijk uiteenlopende tarieven en door meerdere vaklui met elkaar te vergelijken ontdek je snel genoeg welke specialist voor jou het voordeligst is. Vaak levert je dit een mooie besparing op de kosten op en in sommige gevallen loopt deze besparing op tot wel 40% van de totale kosten om muizen uit je tuin te verdrijven!


  Laat een reactie achter, vinden we leuk!