Milieuvriendelijke oplossingen bij ongedierte

Mike avatar

Mike op 14-03-2016

Ieder huishouden kan er mee te maken krijgen: ongedierte. In sommige gevallen zijn ze alleen hinderlijk (muggen of vliegen bijvoorbeeld), in andere gevallen kunnen ze serieuze schade aanbrengen (houtwormen, motten, zilvervisjes). Ongedierte als muizen en kakkerlakken zijn niet alleen hinderlijk en schadelijk, maar ook gewoon ronduit smerig.

milieurvriendelijk ongedierte

Om dit op te lossen zijn er tal van manieren om ongedierte te bestrijden. In dit artikel behandelen we de milieuvriendelijke manieren om met ongedierte af te rekenen.

Milieuvriendelijke oplossingen bij ongedierte

Om ongedierte te weren kun je een aantal simpele maatregelen treffen:

  • Dicht gaten, kieren en spleten
  • Etenswaren altijd goed opbergen en niet laten slingeren
  • Kastjes goed schoon houden (reinigen met een sopje)
  • Vochtproblemen direct oplossen (ongedierte is gek op vocht)
  • Een hor voor het raam of eventueel een klamboe over het bed houdt muggen e.d. tegen
  • Probeer stilstaand water te vermijden in de tuin. Muggen komen hier massaal op af namelijk.

Dit zijn preventieve maatregelen en in sommige gevallen willen ze ook wel helpen als de overlast beginnende (en dus nog klein) is. Heb je serieus te maken met een ongedierteplaag, dan zul je doorgaans een ongediertebestrijder in moeten schakelen. Ook deze professional heeft genoeg mogelijkheden om ongedierte op een milieuvriendelijke wijze te verwijderen. Een ongediertebestrijder loopt dus niet altijd direct met een gifspuit rond in je woning. Informeer er altijd naar bij de betreffende specialist.

Tips per ongedierte

In de woning kun je te maken krijgen met ongedierte als mieren, houtwormen en motten. Hieronder volgt kort per soort ongedierte de handigste oplossing.

Mieren

Ui- of knoflooksap bij de deuren doet wonderen tegen mieren. Rode peper, koffieprut, kruidnagel of knoflookpoeder helpt ook.

Houtwormen

Kleine voorwerpen van hout dit zijn aangetast door houtwormen kunnen een half uur in de oven verwarmd worden tot 55 graden. Om te voorkomen dat het hout barst zul je de temperatuur langzaam op moeten voeren. Grotere houten objecten zullen behandeld moeten worden door een professionele ongediertebestrijder.

Kakkerlakken

Vang kakkerlakken met behulp van lijmvallen.

Motten

Berg kleding die vatbaar is (wollen kleding) op in een mottenvrije zak. De bekendste afweermiddelen zijn lavendel en cederhout welke te koop zijn bij de drogisterij of natuurvoedingswinkels. Als het kwaad al is geschied sla je het aangetaste kledingstuk buiten uit en was je het kledingstuk. Kleding die niet gewassen of gestoomd kan worden kun je in de vriezer leggen voor zo'n 24 uur. Om eventuele eitjes van motten te verwijderen maak je de kast natuurlijk goed schoon.

Muggen

Horren voor deuren en ramen en een klamboe boven het bed zijn de beste oplossingen om muggen te weren. Citronella op de huid of citroengeranium in de vensterbank helpen ook.

Muizen

De beste oplossing is een 'eigen Tom' in huis halen. Een kat rekent op natuurlijke wijze af met muizen, maar niet iedereen wilt een kat natuurlijk. Preventief helpt het om etenswaren nooit rond te laten slingeren, maar als de muizen al gesignaleerd zijn in de woning helpt een muizenval. Je kunt kiezen voor een val die de muis in leven laat zodat je deze op ruime afstand van de woning los kunt laten in bijvoorbeeld een park.

Zilvervisjes en verwanten

Door de temperatuur en de luchtvochtigheid in de woning laag te houden gaan ze vanzelf weg. Als je last hebt van een echte plaag schakel je het beste een professionele ongediertebestrijder in.

Wespen

Er zijn speciale wespenvallen te koop, maar een jampot met limonadesiroop doet ook z'n werk. Zet de pot op een plek waar je er zelf geen last van hebt. Als je last hebt van een wespennest zal deze door een professional verwijdert moeten worden. Meestal gebeurt dit 's ochtends of 's avonds omdat de wespen dan wat trager zijn.

Als we naar de moraal van dit artikel kijken is voorkomen beter dan genezen. In sommige gevallen kun je zelf nog wat doen aan de overlast van ongedierte, maar wanneer ongedierte een serieuze plaag worden zul je vrijwel altijd de hulp in moeten schakelen van een ongediertebestrijder.

In dat geval is het wel goed om te weten dat ongediertebestrijders uiteenlopende tarieven rekenen voor hun diensten. Het is verstandig om offertes op te vragen bij meerdere vaklui zodat je uiteindelijk de laagste prijs betaalt om met ongedierte af te rekenen. In veel gevallen kun je gemakkelijk tot wel 40% besparen op de kosten door meerdere vaklui te vergelijken.

Altijd doen dus als je de hulp van een professional nodig hebt!


Laat een reactie achter, vinden we leuk!